Samlede noveller

Forfatter
Tove Ditlevsen

Forlag
Gyldendal

Udgivelsesår
2015

Genre
Noveller

Hvor er det rart, at se en anden slags omslag til udgivelser af en afdød forfatter end de typiske. Det kan være en ret svær opgave for grafikeren at designe til afdøde forfattere. Ofte vil forlaget gerne have forfatterens ansigt på forsiden. Men hvis forfatteren har været død siden 1976, som tilfældet er med Tove Ditlevsen, er der ofte få fotos at vælge imellem.

Her har man været heldig at finde et foto af Ditlevsen i fuld figur, som samtidig også er et godt foto af hende. Den karakteristiske smøg og 60’er påklædningen gør hende nem at genkende men foto og komposition er så god, at det også kan tiltrække nye læsere der ikke kender hende af udseende.

Grafiker Sven Reiner Johansen har placeret Ditlevsen siddende i sit fornavn, som er opdelt på to linjer, og det fungerer rigtig godt. Ordeling af titler på omslag er lidt af en kunst og det fungerer fremragende her (ikke som en anden nylig udgivelse fra Gyldendal som kan misforstås).

Omslaget minder mig om den danske version af Lena Dunhams bog Ikke den slags pigehvor en fuld figur af forfatteren også interagerer med titlen. Jeg kan bedre lide det originale omslag af denne bog, men forstår godt, at man valgte at sætte Dunham på det danske omslag. Jeg tror ikke, at Johansen har haft dette omslag i tankerne da han designede Samlede noveller, men hvis en ung Dunham-fan finder på at samle Tove Ditlevsens noveller op i boghandlen fordi det minder dem om hendes bog, så er det da kun godt.